logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Verkeerswijzigingen Koningsplein

09 augustus 2024

Door de sloop van de gebouwen rondom het Koningsplein en daarna de nieuwbouwwerkzaamheden, is het vanaf maandag 12 augustus alleen mogelijk om parkeergarage Koningsplein in- en uit te rijden via de Bisschop Zwijsenstraat.

Vanaf die datum zijn enkele parkeervakken niet te gebruiken en ook zijn de oplaadpunten tot uiterlijk 14 oktober 2024 niet beschikbaar. Vanaf 1 oktober tot eind december 2024 zijn er meerdere parkeervakken niet te gebruiken vanwege de sloopwerkzaamheden in de parkeergarage zelf. Er komt een nieuwe inrit naar de parkeergarage aan de kant van de Piusstraat. De planning is dat deze klaar is in 2027, als onderdeel van de nieuwbouw op deze locatie.  

De bewoners van de Stadswachter kunnen de parkeergarage Stadswachter tijdens alle werkzaamheden blijven gebruiken.  

Nieuwe verkeerssituatie Piusstraat vanaf 31 augustus

De aannemer heeft ruimte nodig om de sloop- en bouwwerkzaamheden rondom het Koningsplein goed en veilig te kunnen uitvoeren. Daarom geldt er vanaf 31 augustus 2024 een nieuwe verkeerssituatie: de Piusstraat blijft bereikbaar voor doorgaand auto- en busverkeer. Doorgaand fietsverkeer rijdt over het tweezijdig fietspad aan de kant van de Albert Heijn. De stoep aan de kant van de Stadswachter vervalt gedeeltelijk. Voetgangers kunnen gebruik maken van de stoep aan de kant van de Albert Heijn. Deze nieuwe verkeerssituatie in de Piusstraat blijft zo, totdat de twee nieuwe gebouwen aan de Koningswei klaar zijn.

Werkzaamheden aanpassing Piusstraat

De aanpassing van het fietspad duurt van maandag 19 tot en met vrijdag 30 augustus 2024. De Piusstraat blijft via één rijbaan bereikbaar voor doorgaand auto- en busverkeer. Tijdens deze periode kan het autoverkeer uit de Clercxstraat en de Koopvaardijstraat niet uitrijden aan de kant van de Piusstraat.  

Doorgaand fietsverkeer rijdt via een tijdelijk tweezijdig fietspad aan de kant van de Stadswachter. De parkeervakken aan de Piusstraat tussen de Clercxstraat en de Koopvaardijstraat komen vanaf maandag 19 augustus te vervallen.  

Laden en lossen blijft mogelijk in de Piusstraat. Omdat ook de laad- en losplekken aangepast moeten worden, moet dit tijdelijk ergens anders in de straat gedaan worden. We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken.  

Koningswei

Tot 2027 verandert het Koningsplein naar Koningswei. Het versteende plein wordt een groene woon- en verblijfsomgeving. In juni is begonnen met de sloop van het gebouw Piusstaete en de naastgelegen woon- en winkelpanden aan het Koningsplein. De sloop duurt tot ongeveer maart 2025. Aansluitend vinden nog aanpassingen plaats in de openbare ruimte. De verwachting is dat de nieuwbouw halverwege 2025 start en in 2027 klaar is. Na de bouwwerkzaamheden start de aanleg van het nieuwe park Koningswei.

Meer informatie over dit project staat op de webpagina Koningswei.