logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Tilburg viert 80 jaar bevrijding en eert verzetsheldin Coba Pulskens

18 september 2024

Op 27 oktober is het precies 80 jaar geleden dat Tilburg werd bevrijd. Dat vieren we samen tijdens de Tilburg 80 Jaar Vrij Tour, een tour met historische oorlogsvoertuigen die door onze dorpen en de stad zal rijden. Ook na deze dag worden er verschillende activiteiten georganiseerd om stil te staan bij 80 jaar vrijheid.

Naast de activiteiten kunt u ook de vlag van Coba Pulskens bewonderen. Deze wordt tentoongesteld in het Stadhuis. Coba, een verzetsheldin uit Tilburg, speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 9 juli 1944 toonde zij haar heldhaftigheid toen 3 geallieerde piloten in haar woning werden doodgeschoten door de Sicherheitspolizei. Ze gebruikte een Nederlandse vlag om hun lichamen af te dekken, wat een krachtig symbool van verzet en hoop werd.

In het werkcafé

De vlag is te zien tot en met 27 oktober 2024 in het werkcafé van het stadhuis. Kom langs en ontdek het indrukwekkende verhaal van Coba Pulskens en haar bijdrage aan de vrijheid die wij vandaag vieren.

Herdenken en vieren

Een volledig overzicht van alle geplande herdenkingen en vieringen rondom 80 jaar vrijheid vindt u op wijherdenkenenvieren.nl.