logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Kamer met Aandacht: nieuwe oplossing voor jongeren die een kamer zoeken

16 juli 2024

De gemeente Tilburg werkt sinds april 2024 samen met Stichting Kamers met Aandacht. Deze stichting helpt jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. Zij koppelen deze jongeren aan mensen die een kamer over hebben.

De gemeente zoekt samen met Kamers met Aandacht naar inwoners die een kamer over hebben die deze jongeren kunnen huren. Kamers met Aandacht koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan een Kamer met Aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Bijvoorbeeld een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Voorwaarden zijn dat de kamer minimaal één jaar verhuurd mag worden en dat de huurprijs niet hoger mag zijn dan het advies van de landelijke huurcommissie. Kamers met Aandacht ondersteunt u hierbij.  

Marcelle Hendrickx, wethouder zorg en ondersteuning: “Een eigen plek kan het verschil maken in het leven van deze jongeren. Op deze manier kunnen zij in alle rust werken aan hun zelfstandigheid in de stap naar het volwassen worden.”  

Persoonlijke aandacht

In de eerste zes maanden krijgen de jongeren begeleiding van hun eigen hulpverlener. Met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een netwerk op, waarop ze kunnen terugvallen. Het doel is dat de jongeren uiteindelijk zelfstandig kunnen wonen. Verhuurders en eventuele huisgenoten kunnen deze persoonlijke aandacht geven.  

Zorgvuldige match

Verhuurders en jongeren worden zorgvuldig aan elkaar gekoppeld. Verhuurders bepalen zelf hoeveel aandacht ze willen geven en op welke manier. De jongeren betalen zelf de huur, hebben een dagbesteding en geen problemen die hun dagelijks functioneren belemmeren. De coördinator van Kamers met Aandacht blijft betrokken zolang het huurcontract loopt en kan overleggen met verhuurders wanneer nodig.  

Samenwerking

Kamers met Aandacht is al succesvol in andere gemeenten en heeft inmiddels 178 jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in Tilburg om een proef van twee jaar die loopt tot april 2026. Via zorgorganisaties en wijkteams worden jongeren aangemeld bij Stichting Kamers met Aandacht. De Stichting gaat vervolgens op zoek naar kamers voor deze jongeren en koppelt hen aan een passende hospita. Het doel is om deze jongeren te begeleiden naar volledig zelfstandig wonen.  

Aanmelden en meer informatie

Inwoners die een kamer vrij hebben of meer willen weten kunnen voor meer informatie kijken op kamersmetaandacht.nl of contact opnemen met Stichting Kamers met Aandacht, door een e-mail te sturen naar info@kamersmetaandacht.nl of te bellen naar 06 11 13 46 85.