logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

40 miljoen euro voor eerste deel warmte-koude-net Tilburg-Zuid

11 september 2024

De gemeente gaat de komende jaren aan de slag met de aanleg van een warmte-koude-net in Tilburg-Zuid, om zo alle bebouwing aardgasvrij te maken. Vorig jaar nam de gemeente de eerste stap, met het aanwijzen van het gebied en de plekken waar de systemen in de bodem moeten komen.

Wethouder Yusuf Çelik (Verduurzaming en Energietransitie gebouwde omgeving): “Nu doen we een tweede belangrijke stap in de voorbereiding. We reserveren geld voor het ontwerp, de aanleg en de realisatie van het warmte-koude-net in Tilburg-Zuid én voor de oprichting van Warmtebedrijf Tilburg. Het college stelt de gemeenteraad voor om hiervoor 40 miljoen euro uit te geven.”

Aanleg warmte-koude-net

Het is belangrijk dat de opslagplaatsen voor warmte en koude ver genoeg uit elkaar liggen. Dat zorgt voor het hoogste rendement, waardoor een maximaal aantal projecten profiteert van deze vorm van energieopslag. Zodra het net er ligt, zijn nieuwbouw en grootschalige renovatieprojecten verplicht om aan te sluiten. Deze verplichting geldt niet voor particuliere woningbezitters.

Voorbereidende besluiten

“Een warmte-koude-net leg je niet zomaar aan”, vervolgt Çelik. “Daarvoor moeten we verschillende stappen zetten. Zo is geld nodig voor het ontwerp, de aanleg en de realisatie van het nieuwe net. En voor een organisatie die het warmte-koude-net aanstuurt, een zogenoemd warmtebedrijf.” Het college stelt de gemeenteraad voor om bijna 37 miljoen euro te reserveren voor het ontwerp, de aanleg en de realisatie van het eerste deel van het warmte-koude-net in Tilburg-Zuid. En daarnaast 3 miljoen euro voor het oprichten van Warmtebedrijf Tilburg voor de levering van warmte en koude. In oktober neemt de gemeenteraad een besluit over deze onderwerpen. Meer informatie hierover lees je op raadtilburg.nl.

Betaalbaar voor alle woningen  

Naarmate het net groeit, gaat Tilburg-Zuid in fases van het aardgas af. Betaalbaarheid nu en in de toekomst is een van de belangrijkste uitgangspunten hierbij. In 2021 stelde de gemeente dit samen met een brede groep belanghebbenden (inwoners, ondernemers en organisaties) op en legde het vast in de zogeheten Transitievisie Warmte. De ontwikkeling van het net gebeurt in afstemming met de partners in het gebied Tilburg-Zuid. De uitwerking vindt de komende jaren plaats per buurt of wijk met de brede groep belanghebbenden. 

De aanleg van het warmte-koude-net Tilburg-Zuid gebeurt per deelgebied, waarbij we in de eerste fase aansluiten bij de planning van de nieuwbouw en renovatie in het gebied. Deelgebied 1 bestaat uit de herontwikkelingsprojecten ten noorden van de Ringbaan-Zuid en de nieuwbouwontwikkelingen in het gebied rond de Stappegoorweg. In de routekaart staat een toelichting over de fasering van de verschillende deelgebieden.

Energie besparen en isoleren kan nú al!

Dat we niet meteen in alle wijken en buurten in onze gemeente tegelijkertijd van start kunnen met een plan om de bebouwing aardgasvrij te maken, betekent niet dat we stil (hoeven) zitten. De gemeente zet vol in op energie besparen en isoleren. Woningeigenaren en ondernemers kunnen daar zelf nu ook al mee aan de slag. Tips hiervoor staan op de pagina Energie bespaartips op de website duurzamertilburg.nl.

De gemeente streeft naar een klimaatneutraal Tilburg in 2050. Zodat het voor ons en onze kinderen een fijne plek is en blijft om te wonen en te werken.

Meer weten

Wilt u meer weten over wat een warmte-koude-net is, wat de aanleg hiervan voor u betekent en hoe u zich hierop kunt voorbereiden? Bekijk dan hier een overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden

Wilt u meer weten over de Transitievisie Warmte, het plan waarin op hoofdlijnen beschreven staat hoe we in Tilburg onze woningen en gebouwen duurzaam willen gaan verwarmen en koelen? Kijk dan op de pagina Het nieuwe verwarmen.