logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

1.15 miljoen euro subsidies kunst en cultuur vastgesteld

13 september 2024

Het college heeft ingestemd met het advies van de onafhankelijke adviescommissie over de meerjarige subsidieregeling cultuur voor de periode 2025 – 2028. Daarmee komt er een bedrag aan subsidies vrij dat kunstenaars en instellingen de mogelijkheid geeft om Tilburg nog leuker en interessanter te maken.

Er is voor deze 4 jaar meer geld vrijgemaakt ten opzichte van eerdere jaren (1.15 miljoen ten opzichte van 790.000 daarvoor). Hiermee maken we onder andere FairPay mogelijk; een fatsoenlijk en verantwoord salaris voor kunstenaars.

Wethouder Marcelle Hendrickx; “Ik ben heel blij dat het ons weer gelukt is om meer geld te vinden voor de kunst- en cultuursector in brede zin. Heel belangrijk want de sector staat extra onder druk door de plannen van het kabinet. Voor de komende twee tot vier jaar hebben deze makers in ieder geval een financiële basis om weer mooie dingen voor de stad te maken, uit te voeren of te organiseren.”

Helaas is de pot met subsidie eigenlijk altijd kleiner dan wat er nodig is om alle mooie initiatieven mogelijk te maken. Er werd in totaal voor 2,56 miljoen euro aangevraagd, waar er 1.15 miljoen euro te verdelen was. Er is dus ook dit keer weer sprake van makers en instellingen die onder de zogenoemde zaaglijn vallen. Die zaaglijn betekent dat de commissie wel positief adviseert naar aanleiding van de aanvraag maar dat het geld binnen de subsidie niet toereikend is om die ook toe te kennen. De commissie doet in haar advies om die reden nog een aantal aanbevelingen. Het college neemt de aanbevelingen van de commissie serieus en kijkt wat mogelijk is. Niet eerder dan bij het voorstel voor de Programmabegroting voor 2025 komt het college hierop terug.

Het is voor het eerst dat het college zich bij de verdeling van de subsidies laat adviseren door een onafhankelijke commissie. Tilburg werkt met zo’n commissie omdat we geloven dat dit de beste manier is om zo objectief en professioneel mogelijk te adviseren over de subsidietoekenningen. 

Het rapport Commissieadvies meerjarige subsidies Tilburg 2025-2028 leest u hier