logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Keti Koti in Tilburg

Op 1 juli 2024 is de officiële viering van ‘Keti Koti’. Dit is een Surinaams begrip en betekent letterlijk ‘verbroken ketenen’. Tijdens Keti Koti herdenken we het slavernijverleden, vieren we het verbreken van de ketenen en staan we stil bij de gevolgen van het slavernijverleden. In Tilburg worden daarom in de maand juni en op 1 juli verschillende activiteiten georganiseerd. Op deze pagina lees je er meer over.

Programma

Boekbespreking ‘De geur van bruine bonen’  

  • Waar: S.B.J. gebouw, Beneluxlaan 76
  • Tijd: 15:30 - 19:00 uur
  • Organisatoren: Comité 30 juni/1 juli, Antaru en Stichting Caribische Senioren
  • Toegang: gratis, aanmelden is niet nodig

Meer informatie vind je op de website van Stichting Comité 30 juni/1 juli.

Te gast is Henna Goudzand Nahar, schrijfster van de familieroman ‘De geur van bruine bonen’. Henna vertelt over haar boek: ''Bij de onafhankelijkheid van Suriname konden Surinamers hun Nederlandse paspoort behouden als zij naar ons land verhuisden. Wat hun komst met hen deed en hoe dat in families soms doorwerkt, daar laat zij haar licht op schijnen. Een beeld van conflict tussen generaties in gezinnen en hoe moeizaam soms twee culturen samenvloeien.''

Hierover gaan we in gesprek met de aanwezigen. De avond wordt muzikaal omlijst door Antilliaanse livemuziek. De bijeenkomst wordt besloten met een gezamenlijke bruine bonen maaltijd van zes tot zeven uur. In Suriname, op de Antillen en in Nederland bestaan verschillende recepten en op deze bijeenkomst worden deze verschillen voor oog en tong klaargemaakt! 

Kerkdienst in het kader van Keti Koti 

  • Waar: Petrus Donderskerk, Enschotsestraat 124 
  • Tijd: 11.00 – 12.00 uur 
  • Organisatoren: Parochie Petrus Donders en Surinaams koor Pramisi 

 Kerkdienst met medewerking van Surinaams koor Pramisi. 

The Battle – Finale schrijfwedstrijd scholieren rond slavernijverleden 

  • Waar: Museum De Pont, Wilhelminapark 1 
  • Tijd: 19.00 uur 
  • Organisatoren: Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst Tilburg en Het Wereldpodium 
  • Toegang: gratis, aanmelden is niet nodig 

Meer informatie vind je op de website van Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst 

Dit jaar vieren we 151 jaar afschaffing van koloniale slavernij. Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst Tilburg organiseert een schrijfwedstrijd voor Tilburgse middelbare scholieren. Het thema? 'Ketenen van het verleden'. Tot 22 mei konden jongeren een tekst of audiofragment inzenden. Op donderdag 13 juni is de finale in De Pont. De finalisten doen dan hun voordracht voor de jury en publiek. De jury zal na afloop de winnaars bepalen. 

Memory Walk koloniaal verleden  

  • Waar: De wandeling start bij Museum De Pont, Wilhelminapark 1
  • Tijd: 13.00 uur tot 16.00 uur
  • Organisator: For Our Community  

Toegang: Deze wandeling is gratis. Meld je van tevoren wel even aan via een bericht op Instagram of stuur een e-mail naar info@30juni1juli-tilburg.nl.    

Deze speciale wandeling met diverse spoken-word-optredens wordt georganiseerd door jongerengroep For Our Community. Net als vorig jaar wandelen we langs enkele sporen van het koloniale verleden in Tilburg. De acts maken het verleden voelbaar, tastbaar en dragen bij aan discussie met de deelnemers (en voorbijgangers). We starten om 13:00 uur op het voorplein van Museum De Pont. Dit is ook de eindlocatie om 16:00 uur. 

Boekpresentatie en dialoog De Geschiedenis van Afro-Surinamers 1863-1963

  • Waar: Stemmingmakerij in de LocHal, Burgemeenster Brokxlaan 1000
  • Tijd: 13.30 uur tot 16.00 uur
  • Organisator: Comité 30 juni/1 juli
  • Toegang: gratis, aanmelden is niet nodig

Meer informatie vind je op de website van Stichting Comité 30 juni/1 juli

Dialoogmiddag met historicus Prof. Dr. Chan E. S. Choennie naar aanleiding van zijn boek ‘Geschiedenis van Afro-Surinamers’ over de eerste honderd jaar na de afschaffing van de slavernij in Suriname (1863-1963). Onze jaarlijkse Keti-Koti dialoogactiviteit is uiteraard gratis toegankelijk en wordt dit jaar gehouden in de Stemmingmakerij van de LocHal (eerste verdieping, rechts). We starten met een inleiding door dhr. Choenni over zijn onderzoek naar de vrijverklaarden en hun nakomelingen.

Choennie werd geboren in Suriname en groeide op in een Afro-Surinaamse buurt. Hij studeerde politicologie en wetenschapsfilosofie aan de UvA en publiceerde veel artikelen. Overigens deed hij ook onderzoek naar de Hindoestaanse bevolkingsgroep.

Op basis van zijn inleiding zullen de deelnemers met elkaar in gesprek gaan over een aantal stellingen. De bijeenkomst wordt omlijst met muziek -en een hapje en een drankje. 

Dag van besef - Herdenking en eerbetoon voorouders  

  • Waar: Start bij het Slavernijmonument achter het Centraal Station Tilburg, Burgemeester Stekelenburgplein 65. Afsluiting is in de StemmingMakerij in de LocHal.
  • Tijd: 13.30 – 16.30 uur
  • Organisatoren: Comité 30 juni/1 juli en For Our Community
  • Toegang: gratis, aanmelden is niet nodig
  • Bijzonderheden: kom graag in het wit gekleed

    Meer informatie vind je op de website van Stichting Comité 30 juni/1 juli

    Op deze dag herdenken wij de voorouders die geleden hebben onder de trans-Atlantische slavernij. Het is een dag om te beseffen en stil te staan bij het vele leed, maar ook bij de grote kracht die is aangewend in de strijd om overleving en voor vrijheid. De traditie wil dat hierbij aan de voorouders een plengoffer wordt gebracht en bijpassende treurliederen gezongen. We doen dit bij het Tilburgse slavernijmonument, achter het Centraal Station, met medewerking van zanggroep Pramisi. De nieuwe Tilburgse stadsdichter houdt een voordracht op het thema “De kracht van voorouders”. Aansluitend rond 15 uur een samenkomst in de LocHal/Stemmingmakerij met als speciale gast publicist-spreker Babah Tarawally, onder meer bekend van zijn columns in dagblad Trouw. 

Muzikale Keti Koti viering in Schouwburg Tilburg

Meer informatie vind je op de website van de Schouwburg

Samen herdenken en vrijheid vieren: dat is wat Keti Koti is. Samen met Stichting 2Gether staan we stil bij de afschaffing van de slavernij en vieren we het leven. Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Door heel Nederland worden ieder jaar op verschillende podia verhalen van (jonge) makers verteld die reflecteren op die geschiedenis en de weerslag daarvan in onze samenleving van vandaag.

Ook bij Schouwburg Concertzaal Tilburg vieren we Keti Koti met een divers programma. Tijdens de viering staat er een performance van We Are The Move in de Schouwburg én zijn er in de Studio gratis toegankelijke activiteiten te bezoeken, waaronder de markt met smakelijke lekkernijen uit de Afro-Surinaamse keuken en een optreden van Ronald Snijders Band. 

Dag van de vrijheid/ Keti Koti/ Kibra Kadena Diner  

  • Waar: Theater De Nieuwe Vorst, Willem II Straat 49 
  • Tijd: van 16:00-18:30 uur 
  • Organisatoren: Comité 30 juni/1 juli en For Our Community 
  • Toegang: het diner is gratis, er is plek voor maximaal 50 mensen. Meld je aan via een bericht op Instagram of stuur een e-mail naar info@30juni1juli-tilburg.nl

Het herdenkingsjaar slavernijverleden, dat op 1 juli 2023 begon met de Nationale Herdenking in het Oosterpark in Amsterdam, eindigt formeel op 1 juli 2024. Het is de dag om de vrijheid te vieren! We doen dat met een feestelijke bijeenkomst: het ”Keti Koti Kadena Kibra diner”, met muziek en spoken word, net als vorig jaar georganiseerd door onze jongerengroep “For our Community”. Hierna is gelegenheid de gemeentelijke plechtigheid te bezoeken bij het slavernijmonument. 

 Herdenking afschaffing slavernij 

  • Waar: Stekelenburgplein (bij het slavernijmonument) 
  • Tijd: inloop vanaf 19:30 uur, start ceremonie om 20:00 uur 
  • Organisator: Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst Tilburg 
  • Toegang: gratis, aanmelden is niet nodig 

Officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij. Met onder andere een toespraak van burgemeester Weterings, een presentatie van het onderzoek naar het koloniaal verleden van Tilburg door onderzoeker Rosemarijn Hoefte en een muzikale voordracht op viool door Shauntell Baumgard. 

 Muziek van Sweet Masters en gratis maaltijden 

  • Waar: 013 Poppodium Tilburg (Next Stage), Veemarktstraat 44 
  • Tijd: deuren open van 17.00 – 22.00 uur, geschatte speeltijd 19.00 – 21.00 uur 
  • Organisatoren: 013 in samenwerking met Free Heri Heri For all 
  • Toegang: gratis, aanmelden is niet nodig 

Op 1 juli vieren we Keti Koti – de afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij. Samen met de organisatie 'Free Heri Heri For All' vieren we dit door traditionele Heri Heri maaltijden te bereiden en gratis uit te delen in de foyer van de Next. Daarnaast zal de Surinaams/Caribische band Sweet Masters deze avond de muzikale invulling verzorgen.