logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Nathaniel

Nathaniel heeft een groot hart en een sterke drang om anderen te helpen. Als broer van zussen, DJ in het nachtleven en omstander op straat, krijgt hij straatintimidatie vanuit veel perspectieven mee. Ondanks alle narigheid, blijft Nathaniel strijdbaar voor een veiligere straat en dansvloer. “Als ik zie dat iemand wordt lastiggevallen, aarzel ik niet om erop af te gaan.”

Straatintimidatie is een probleem waar veel vrouwen mee te maken krijgen, maar ook religieuze mensen en personen uit de LHBTIQ+ community. “Ik heb zussen," legt hij uit, “en ben opgegroeid met vrouwen om mee heen. Dat heeft mij gevormd. Ik kan daarom ook heel boos worden als ik weer iets zie gebeuren of een verhaal hoor van iemand die is lastiggevallen. Straatintimidatie wordt te vaak gezien als een “vrouwenprobleem”, alsof zij het maar moeten oplossen. Terwijl wij als samenleving een vuist moeten maken tegen intimidatie. Door jezelf niet arrogant op te stellen, jezelf te verdiepen en er met anderen over te praten leer je wat jouw rol is in het verhaal.”

“Waar bemoei ik me mee? Ik wil hier een fijne avond maken voor iedereen en jij valt mensen lastig.”

Als DJ is Nathaniel alert op signalen van intimidatie. "Vanuit mijn booth heb ik een goed overzicht over de dansvloer," legt hij uit. "Als ik zie dat iemand wordt lastiggevallen, aarzel ik niet om erop af te gaan. Ik check even in of de persoon die lastiggevallen wordt oké is en als de situatie zich ervoor leent, spreek ik de dader aan. Ik heb heel vaak gevraagd: "Jo, wat ben je aan het doen?" Dan zeggen ze: "Waar bemoei je je mee?" Waar bemoei ik me mee? Ik wil hier een fijne avond maken voor iedereen en jij valt mensen lastig. Daar bemoei ik me mee.”

Nathaniel geeft aan dat je altijd 112 kunt bellen als de situatie ernstig wordt of security om hulp kunt vragen. Maar is dat niet mogelijk, dan is het goed om hulp te zoeken bij andere omstanders. “Je zit als omstander zelf ook soms in een kwetsbare positie, daar ben ik me bewust van. Als dat zo is, zoek ik even contact met anderen. Want samen staan we sterker. Je kent de ketchupfles? Eén druppel komt eruit, dan volgt de rest. Dus als je iets ziet gebeuren, betrek dan ook andere mensen bij de situatie.”

“Je zit als omstander zelf ook soms in een kwetsbare positie, daar ben ik me bewust van.”

Het begint volgens Nathaniel allemaal met oog hebben voor elkaar en even inchecken. “Praat met de persoon die wordt lastiggevallen en vraag of het goed gaat. Bied een luisterend oor en laat weten dat ze niet alleen zijn. En als het nodig is: neem de persoon mee uit de situatie en maak smalltalk.” Nathaniel's boodschap is kristalhelder: je bent niet alleen. Als we meer mensen zoals Nathaniel op de wereld kunnen krijgen, hoeft niemand zich meer alleen te voelen.