logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

De kermis in een ander licht

Wat heeft de Kamelenrace te maken met biologisch afbreekbare olie? Alles! Dat blijkt al snel uit het verhaal van kermisexploitant Joop Oudsen. Hij zorgt er niet alleen voor dat zijn attracties er tiptop uitzien. Het mag ook zo duurzaam mogelijk zijn. “Onze kamelen stoten in ieder geval geen CO2 uit”, lacht hij.

Aanpak motiveert 

Joop is al jaren bezig met verduurzamen. “Het is een kwestie van elke keer een stap zetten en uitproberen. Meer een proces door de jaren heen. Bij de inschrijving voor de Tilburgse Kermis moet je als exploitant een lijst invullen. Daarin staan ook vragen over hoe je verduurzaamt, wat je doet voor de omgeving en dat soort zaken. Die aanpak motiveert echt om erover na te denken wat je zelf nog meer kunt doen. Bovendien staat iedereen natuurlijk graag op zo'n grote kermis.”

Enorme besparing 

Een van de zaken die Joop aanpakte, was de verlichting. “Alle verlichting is vervangen door ledverlichting. Dat scheelt me 75% in het energieverbruik. In vergelijking met de grote attracties, vraagt een kamelenrace of grijpkast natuurlijk veel minder stroom. Bij mij zat het grootste stroomverbruik echt in de verlichting. Die is nu niet alleen veel duurzamer, maar het zorgt ook voor een flinke besparing.”

Kwestie van experimenteren 

De benzinemotor om de attractie neer te zetten, verving hij door een elektrische motor met afstandsbediening. Joop: “De benzinemotor werkte prima, maar was niet duurzaam. Je moet toch stappen durven zetten en alternatieven uitproberen. Dat pakte goed uit." Het gebruik van zonnepanelen om de rolluiken te bedienen was minder succesvol. Het vervangen van de oorspronkelijke, vervuilende olie door biologisch afbreekbare olie voor het openen en sluiten van de klep en uitschuif van de attractie, voelde dan weer wel gelijk goed. “Het is gewoon een kwestie van experimenteren en groene keuzes maken. En zo is iedereen er op zijn eigen manier mee bezig en kun je elkaar inspireren.”

Alles in huis 

De winter is de tijd van het onderhoud. “En dat doen we zelf. Dat geldt ook voor storingen tijdens de kermis. Wij hoeven geen monteur te bellen die ergens vandaan moet komen. We lossen alles zelf op. En da's ook best duurzaam", knipoogt hij. “We rijden daarnaast met schone auto's en hebben inmiddels de grootste punten die we konden verduurzamen aangepast. Daarmee vallen we in de schoonste categorie. Dat is hartstikke fijn. Ik besef me wel dat verduurzamen voor iedereen weer anders kan zijn, want het brengt ook kosten met zich mee. Iedereen doet wat hij kan.”  

Voorloper 

Joop is zich heel bewust van het belang van verduurzamen. “Ik loop daarin graag voorop. Je wilt natuurlijk met de tijd meegaan. Ik vind het belangrijk dat we juist als kermis het milieubewustzijn onder de aandacht brengen. Het gaat ons allemaal aan. Je wilt op een goede manier met je beroep bezig zijn en dat uitdragen. In coronatijd heb ik met een collega de kamelenrace omgebouwd tot een race met vuilniswagens. Om zo aandacht te vragen voor het scheiden van afval. Dat was zeker een succes. De vuilniswagens zijn inmiddels allang weer vervangen door kamelen. Joop schiet in de lach. “In Brabant moet het uiteindelijk toch echt een kameel zijn!”