logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Verkeer en zwemmen

In Nederland zijn veel wegen, fietspaden en water. Overal gelden andere regels. Hier vind je meer informatie over de verkeersregels, fietsregels en de regels voor zwemmen.

Verkeersregels in Nederland

We zetten de belangrijkste algemene regels voor auto en fiets op een rij. Zo moet je rechts rijden en links inhalen. Ook is het verboden om je zo te gedragen dat je andere weggebruikers in gevaar brengt of hindert (of zou kunnen hinderen).

Er zijn speciale verkeersregels voor: Bromfiets, Bakfiets, Elektrische fiets, Step, skates, skeelers, skateboard, scootmobiel, gehandicaptenauto en alle andere vormen van elektrische of gemotoriseerde vervoermiddelen.

Verkeersregels voor auto’s

Een auto kopen in Nederland

Rijden in Nederland

Je voertuig moet een geldig kentekenbewijs hebben in Nederland. Je voertuig moet ook verzekerd zijn. Voldoet het niet aan de eisen, dan moet het voertuig van de weg worden gehaald. Je mag dan niet verder rijden. 

**Een WA-verzekering** is verplicht voor een auto en voor onder andere motoren, scooters en bromfietsen. Alleen als een gemotoriseerd voertuig door de RDW is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg, kun je er een WA-verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, WAM) voor afsluiten. De WA-verzekering die je voor je voertuig afsluit, vergoedt zowel letsel- als zaakschade die je met je voertuig aan een ander toebrengt.

Drank, drugs of mobiel

Nederland heeft strenge regels voor drank- en drugsgebruik in het verkeer en de boetes zijn hoog. Bovendien breng je jezelf en anderen in groot gevaar. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de gevolgen kunnen ernstig zijn.

Winterbanden en winterregels

Je bent verplicht om alle ruiten, spiegels en verlichting van je auto sneeuw- en ijsvrij te maken voordat je gaat rijden. Neem daarom een ijskrabber mee in de auto. Je bent ook verplicht om sneeuw van het dak te verwijderen en ervoor te zorgen dat de nummerplaat leesbaar is. Als je je auto niet sneeuw- en ijsvrij maakt, riskeer je een fikse boete.

Regels voor fietsen

Fietsers moeten elkaar altijd links inhalen, maar ze mogen andere bestuurders ook rechts inhalen. Fietsers mogen met z'n tweeën naast elkaar rijden. Ze mogen het overige verkeer echter niet hinderen.

Zwemmen in Nederland

In Nederland is veel water, maar je kunt niet overal zwemmen. Vaak is het water koud, is er stroming, varen er boten of is het water niet schoon. Let dus goed op waar je wel en niet gaat zwemmen. Het kan gevaarlijk zijn. Ga alleen zwemmen in open water als je in het bezit bent van een zwemdiploma en ga niet verder dan een waterdiepte van 1,5 meter.

Verdrinking komt vaker voor dan je denkt. Ongeveer driekwart verdrinkt in open water en ongeveer een kwart in en om het huis. De meeste verdrinkingen in open water gebeuren op plekken waar geen toezicht wordt gehouden en mensen spontaan het water in gaan. Alcohol en zwemmen gaan niet samen. Als je het water ingaat nadat je alcohol hebt gedronken, riskeer je de dood. Alcohol vermindert de zwemvaardigheid en verhoogt het risico op gezondheidsproblemen. Als u in de zon ligt is uw lichaam opgewarmd. Voordat u het water in duikt, moet uw lichaam eerst afkoelen. Eerst je hoofd, oksels, borst. Doe dit langzaam. Door een plotselinge temperatuursverandering in het water kun je het bewustzijn verliezen.

Tips voor zwemmen in open water  

Voordat je ergens gaat zwemmen kun je checken of het water veilig is. Dit kun je doen via www.zwemwater.nl.

In de problemen?  

Als je in het water valt, raak dan niet in paniek. Drijf op je rug om rustig te worden of gebruik iets om op te drijven, bijvoorbeeld een voetbal of een plastic zak. Zo zorg je ervoor dat je boven water blijft. Roep of zwaai daarna om hulp. Blijf rustig wachten totdat je hulp krijgt. Zie je iemand in de problemen in het water?