logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Integreren in Tilburg

Er is van alles te doen en te beleven in de gemeente Tilburg. Denk bijvoorbeeld aan sporten en bewegen, culturele activiteiten, mensen ontmoeten, Nederlands leren en vrijwilligerswerk. Hieronder vind je hier meer informatie over, doe vooral mee.

Nederlands leren

Het is fijn en belangrijk om in het Nederlands te communiceren. Bijvoorbeeld bij de huisarts, de supermarkt of op het werk. In de gemeente Tilburg zijn ver verschillende mogelijkheden om te oefenen met Nederlands. Meestal is dit gratis.

Wat voor hulp vind je in Tilburg?

LET OP: sommige hulp is gratis en voor sommige hulp moet je betalen.

Taalhuis Tilburg

Bij het Taalhuis kun je gratis informatie krijgen over het leren van de Nederlandse taal. Ook kun je terecht voor computercursus en rekenlessen. Het Taalhuis is gevestigd op 4 locaties in Tilburg:

Taalhuisspreekuur

Ben je op zoek naar meer informatie? Dan kun je gratis binnenlopen tijdens de spreekuren. 

Wil je er zeker van zijn dat je op gesprek kan? Maak dan een afspraak door te mailen naar tilburg@taalhhuismb.nl 

Taal in de wijk

Wil jij graag beter Nederlands leren spreken, lezen of schrijven? Dat kan bij jou in de wijk. Iedere week kom je samen om in een klein groepje te oefenen. We kijken daarbij naar wat jij wil leren. Wil je graag in de winkel met iemand kunnen praten of leren hoe je jezelf kunt voorstellen? Wij kijken samen hoe we dat kunnen oefenen.

Bezoek de website van ContourdeTwern voor meer informatie

Samen oefenen we Nederlands door spelletjes te doen, met elkaar te praten, elkaar te leren kennen en opdrachten buiten te doen. Zo leren we samen Nederlands.

Zelfstudie

Wil je zelf in je eigen tijd Nederlands leren, dan kun je verschillende websites of apps proberen, zoals:

Sporten, bewegen en cultuur

Sporten en bewegen geven je een boost! Je wordt er blij van, krijgt energie, leert nieuwe mensen kennen als je samen sport en zit lekker in je vel.

Voldoende bewegen is belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Wist je dat het advies aan volwassenen is om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen? Denk hierbij aan bijvoorbeeld wandelen, fietsen, badminton, traplopen en fitness. Daarnaast is het advies om 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te doen.

Ook het actief of passief beleven van kunst en cultuur draagt bij aan je gezondheid. Het helpt je creatief te ontwikkelen, is goed voor je hersenen, je wordt er blij van en je leert nieuwe mensen kennen.

Verenigingen en aanbieders (sport, bewegen en cultuur)

In gemeente Tilburg zijn er veel sport- en culturele verenigingen. Voetbalclubs, tafeltennisverenigingen, volleybalclubs en nog veel meer. Op de website SportinTilburg.nl vind je een overzicht van het sportaanbod in Tilburg. Ook zijn er veel sport- en fitness scholen en centra waar je creatieve cursussen kunt volgen, zoals dansles, muziekles, theaterles en beeldende kunst. Dit kan onder andere bij het Factorium. Kijk op hun website factorium.nl voor meer informatie

Weet je niet zo goed wat je wilt doen? Een aantal tips:

Ondersteuning (buurtsport)

Vind je het moeilijk om de eerste stap te zetten? De buurtsportwerkers zijn er voor kinderen en jongeren. Ze helpen je graag bij het vinden van een passende sport. Op de website sportintilburg.nl vind je meer informatie en contactgegevens.

Zwemmen

Nederland is een waterrijk land. Ook in en om gemeente Tilburg is volop natuurwater te vinden. Je kunt niet overal zwemmen. Vaak is het water erg koud, is er stroming, varen er boten of is het water niet schoon. Zwemmen in natuurwater is niet zonder gevaar. Ga niet het water in als je niet kunt zwemmen. Je kunt vaak niet zien hoe diep het water is en daardoor overvallen worden. Bij natuurwater is geen toezicht.

In gemeente Tilburg zijn drie gemeentelijke overdekte zwembaden: Recreatiebad Stappegoor (Stappegoorweg 1 in Tilburg), Sportcomplex Drieburcht (Wagnerplein 1 in Tilburg) en Zwembad Reeshof (Heereveldendreef 8-10 in Tilburg). In deze zwembaden is wel toezicht tijdens het recreatief zwemmen. Maar kun je niet of niet goed zwemmen, ga dan niet in het diepe water!

Voor alle informatie over de zwembaden van de gemeente kun je terecht op de website sportintilburg.nl. Je kunt ook eens binnenlopen bij één van de zwembaden.

Kun je niet zwemmen? In gemeente Tilburg zijn er meerdere mogelijkheden om zwemlessen te volgen:

Activiteiten

In Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel is altijd wel iets leuks te zien, doen en ontdekken. Denk aan wandel- en fietsroutes, een bezoekje aan het theater of aan bijzondere locaties (zoals bepaalde monumenten in de gemeente, waar een bezoek vaak gratis is) en natuurlijk allerlei speciale activiteiten en evenementen. 

Handige websites:

Weinig geld

Heb je weinig geld en kun je daarom niet meedoen aan sport of cultuur? In de gemeente Tilburg zijn er verschillende regelingen en hulp zodat je toch mee kunt doen: 

Mensen ontmoeten

ContourdeTwern biedt verschillende activiteiten waar je aan mee kunt doen om andere mensen te ontmoeten. Er zijn bijvoorbeeld kookgroepen, ouderbijeenkomsten, handwerkgroepen, soepgroepen, biljartgroepen. Bent u op zoek naar activiteiten om nieuwe mensen te ontmoeten en heeft u hulp nodig? Neem contact op met ContourdeTwern en zij kunnen u daarbij helpen. 

Ondersteuning (ContourdeTwern)

In de gemeente Tilburg zijn 18 plekken waar u terecht kunt met vragen van allerlei aard. De vrijwilligers van ContourdeTwern, die hier werken, kunnen u helpen als u bijvoorbeeld een brief hebt gekregen die u niet begrijpt, als u formulieren moet invullen waarover u vragen hebt of als u moeite heeft om ergens goede informatie over te vinden. De plaatsen waar u met dit soort vragen terecht kunt zijn kunt u vinden via de website contourdetwern.nl

Kinderen en School

Voordat kinderen 4 jaar worden, kunnen ze naar de kinderopvang. Er zijn kinderdagverblijven voor kinderen van 0 tot 4 jaar en er zijn ook speciale kinderdagverblijven voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

Bijna alle kinderen gaan in Nederland vanaf 4 jaar naar school. Om er zeker van te zijn dat uw kind naar school kan, is het sterk aan te raden uw kind al op 3-jarige leeftijd in te schrijven bij de school van uw keuze. Vanaf de dag dat een kind 5 jaar wordt, geldt in Nederland voor elk kind de wettelijke leerplicht.

De basisschool duurt 8 jaar en er zijn verschillende scholen in de gemeente Tilburg. Meer informatie en een overzicht van alle scholen vind je op de pagina scholen en onderwijs.

Na die 8 jaar gaan kinderen naar de middelbare school. Er zijn verschillende niveaus in het voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO). In Nederland is het verplicht om naar school te gaan, we noemen dit leerplicht. De leerplicht geldt tot het schooljaar dat iemand 16 jaar wordt. Dus als een kind in november of februari geboren wordt, moet hij of zij naar school tot de zomervakantie.